Docent in Bedrijf


Docent in Bedrijf


Scholen en bedrijven matchen vraag en aanbod tijdens Docent in Bedrijf


Zo’n honderd Amersfoortse docenten en ondernemers gingen tijdens Docent in Bedrijf – op 12 november – in gesprek over aansluiting en samenwerking. Naast meer begrip voor elkaars werelden werden volop concrete afspraken gemaakt. Niet alleen tussen bedrijven en scholen, maar ook tussen scholen onderling.

Docent in Bedrijf startte ’s middags met een bezoek van docenten en ondernemers aan zes Amersfoortse bedrijven (Newasco de Hoop, Pot Verhuizingen/Logistiek, Pon Dealer Amersfoort Volkswagen, Wilco Printing & Binding, Mercuur’s Catering & Events, Sportcomplex Amerena), gevolgd door een Diner Pensant in de aula van ROC Midden Nederland. Dit werd geserveerd door studenten van First Class en Leerhotel Het Klooster (MBO Amersfoort).

De dialoog tijdens het Diner Pensant is afgeleid van Het Socratisch Gesprek, een praktische manier van filosoferen. Terwijl de deelnemers genoten van meerdere gangen bogen zij zich over de vraag ‘Hoe vinden docenten en ondernemers elkaar?’, verdeeld over de thema’s Kennis & Kunde, Middelen & Materialen en Mensen. Dit leidde tot tal van suggesties, ideeën en afspraken. Van het gezamenlijk gebruik van vaklokalen en technische apparatuur tot stageplaatsen, gastlessen en specifieke expertise. Zo komen de werelden van onderwijs en arbeidsmarkt steeds dichter bij elkaar en kunnen studenten en docenten beter de koppeling leggen tussen theorie en praktijk.


Kijk hier voor Foto impressie Docent in Bedrijf 2019Op 12 november 2019 brachten we een bezoek aan  onderstaande bedrijven voor een rondleiding, kennismaking en dialoog.


Pon

Pon Dealer Amersfoort Volkswagen op de Industrieweg in Amersfoort is de officiële dealer voor de merken Audi, Volkswagen (Bedrijfswagens), Seat en Skoda. Pon Dealer staat graag voor u klaar om u te informeren over alles wat met mobiliteit te maken heeft: koop, private lease, zakelijke lease, zakelijke verhuur, onderhoud, reparatie en schadeherstel.
De autobranche is enorm in beweging, er is een transitie gaande van conventionele brandstof motoren naar elektrisch. Naar verwachting zullen er in 2025 meer dan 50 nieuwe elektrische modellen van onze merken op de markt zijn. Dit zorgt ervoor dat wij als dealer moeten veranderen op alle vlakken, maar het heeft vooral effect op onze after-sales. Al onze monteurs moeten worden geschoold op het gebied van elektrische voertuigen. Deze grote omslag vraagt veel van onze huidige en toekomstige medewerkers, wat betekent dit voor hen?

Pot Verhuizingen

Familiebedrijf POT Verhuizingen/Logistiek is in 114 jaar uitgegroeid tot een van de grootste verhuisbedrijven in Nederland. Naast complete verhuizingen kunnen klanten terecht voor opslag, kunsttransport en logistieke dienstverlening. POT onderneemt duurzaam en sociaal: het pand in Amersfoort is CO2-neutraal en daarmee wordt de uitstoot van het wagenpark gecompenseerd. Ook krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om bij POT te werken. De wereld van opslag en logistiek innoveert volop, en POT innoveert mee. Denk aan binnensteden die in de toekomst niet meer toegankelijk zijn voor vrachtverkeer en de overgang naar groen rijden. POT is op moment bezig met het opzetten van elektrische stadsdistributie in Amersfoort en Utrecht en het bedrijf heeft inmiddels de eerste vrachtwagen op waterstof aangeschaft. Ontdek tijdens dit bedrijfsbezoek de veranderende wereld van de logistiek.

Newasco De Hoop

Newasco de Hoop is een generaties oud familiebedrijf. In 1999 nam Marc Nieuwland het bedrijf over van Gerard en Carel-Jan Nieuwland. Newasco de Hoop breidde het machinepark en het wagenpark uit en investeerde het in maatregelen om energie te besparen. Hiervoor ontving het bedrijf in 1999 de energieprijs en in 2006 werd het nogmaals genomineerd. Eind 2008 en in 2013 breidde Newasco de Hoop flink uit op gebied van automatisering en uitbreiding van het machinepark voor het verwerken van persoonsgebonden wasgoed. Ook in de wereld van Newasco de Hoop is innovatie het toverwoord. Zoals de ontwikkeling van persoonlijke chips in elk stuk wasgoed, zodat alles terug te geleiden is naar de eigenaar, circulariteit en duurzaamheid. Laat je verrassen bij Newasco de Hoop.

Wilco

Wilco Printing & Binding maakt boeken, tijdschriften en boekverwante producten voor uitgevers en bedrijven. Het familiebedrijf richt zich op uiteenlopende marktsegmenten, zoals wetenschappelijk, documentair en educatief. Verantwoord ondernemen zit in het hart van het bedrijf; in de omgang met elkaar, met klanten en met het milieu. Daarom investeerde Wilco al in 2001 in een energiesysteem om warmte binnen het bedrijf te hergebruiken. Verantwoord omgaan met hout heeft geleid tot het FSC- en PEFC-certificaat en het bedrijf produceert sinds 2011 CO2-neutraal. De CO2-uitstoot, die vrijkomt bij het productieproces (inclusief woon-werkverkeer van de medewerkers) tot en met het afleveren met de eigen wagens, wordt gecompenseerd. Hoe innoveer je met je medewerkers mee in een digitaliserende wereld? Wilco Printing & Binding stelt haar deuren graag voor u open.

Mercuur's Catering & Events

Mercuur’s Catering & Events verzorgt al ruim vijftien jaar de catering voor bedrijven en particulieren in heel Nederland. Het bedrijf werkt onder andere voor bedrijven als Talpa, AvroTros, BMW, Lamborghini, ABN Amro en Van Lanschot. Mercuur’s is een middelgrote cateraar met een eigen patisserie, eigen evenementenlocatie ‘Het Bloemendaeltje’ en werkt samen met bekende evenementenlocaties. De koks werken uitsluitend met verse biologische streek- en seizoensgebonden ingrediënten. Dat is lekker, gezond, verantwoord en duurzaam. Sinds kort is Mercuur’s gevestigd in een groot nieuw pand aan de Nijverheidsweg-Noord, met voldoende ruimte voor uitbreiding en vernieuwing. CO2 neutraal werken, voedselverspilling tegengaan, ook de wereld van catering verandert in rap tempo. Leer meer hierover tijdens het bedrijfsbezoek bij Mercuur’s Catering & Events.

De naam Amerena is een samenvoeging van Amersfoort en arena: een arena is een plek waar sportief wordt gestreden maar waar mensen elkaar ook ontmoeten. Amerena is sinds april 2018 open en is dé plek in Amersfoort voor recreatieve sporters en topsporters. Een 50-meterbad met tien banen, een bad voor recreatief zwemmen, twee springtorens, een sporthal, een gespecialiseerde fysiopraktijk, twee ontmoetingsruimtes én een restaurant. Vanwege al die verschillende activiteiten biedt Amerena werk in veel verschillende disciplines. Tijdens Docent in Bedrijf biedt Amerena graag een blik achter de schermen.


Lees hier over Docent in Bedrijf 2018 – InspiratiesessieTijdens Docent in Bedrijf 2018 gaven de volgende sprekers een inspiratiesessie:


Dirk Kaan, BlueWays

Zo ben ik nu eenmaal! Hoe verhoudt de continue verandering zich tot wie jij bent en wat je doet. Als het onderwijs in een transitie zit, en het bedrijfsleven zit in een transitie, ben ik dan zelf ook in transitie? En als ik in transitie ben, ben ik vandaag nog wel dezelfde persoon als morgen? En wil ik dat eigenlijk wel? Of heb ik geen keus….

Harrie Lamers, Expertverbinder

De Kracht van LinkedIn Sta je op LinkedIn, maar doe je er eigenlijk niet genoeg mee? Je weet dat je er veel meer uit kunt halen. Maar hoe? Wat moet je dan delen? Hoe val je op? Harrie Lamers geeft je antwoord op al deze vragen. Daarnaast ontvang je waardevolle tips die je snel in de praktijk kunt toepassen.

David Krommendijk, Beryl Personeel

Flexibel, hoe ver wil je buigen? Wat verwacht de Werkgever van de Werknemer? En wat verwacht de Werknemer van de Werkgever? Flexibel: hoe ver wil je buigen?

Dirk Kaan van BlueWays
Harry Lamers, Expert Verbinder
David Krommendijk van Beryl Personeel